Melek duygulu yoldaşıma: Axîn Avaşîn

Bilemiyorum nasıl anlatsam, nasıl yazsam yoldaşımı acaba? Bu kadar temiz sade yoldaşım karşısında onun gibi yazabilir miyim?

Bir şehidi yazmak, onun yaşamını anlatabilmek ve duygularımızı ifadelere dökmek her halde yetmeyecektir. Yüreğimizde derin izler bıraktın o kısacık ömrünle. Yaşamanın heyecanını, coşkusunu yüreklerimizde bıraktın. Kısacık, ama sanki yıllarca tüm Amed’in o özgür dağlarına adını yazdın. Tertemiz yüreğin ve düşüncelerinle bu yaşamı kucakladın. Ondandır ki Amed’in özgürlük savaşçısı, gerillası oldun. İlk seni gördüğümde sende tüm kadınların umudunu yüreğine katıp gelmişçesine gözlerindeki umut coşkusunda özgürlük arayışını gördüm.

Axin yoldaşla karşılaştığımda yorgun uzun bir yürüyüşten gelmişti. Yeni olmasına rağmen iradeli, coşkulu olduğunu gördüm. Çok yorulmasına rağmen yerine ulaştığında sanki hiç yorulmamışçasına arkadaşlara moral veriyordu. Arkadaşlar heval Axin’e takılıp, “Axin yoldaş yürüyemedi” söylemlerine rağmen Axin yoldaş; ”heval kendimi çok zorladım” demesi ve büyük bir moralle ifade etmesi, ondaki iradeli bir duruşu ifade ediyordu.

Arkadaşların “Heval Axin git, yorgunsun, istirahat et!” demesine rağmen yeni arkadaşları görme heyecanıyla “yok heval sonra dinlenirim” demesi, yoldaşlara olan sevgisiydi, özlemiydi. Tüm yoldaşları tanımak istercesine sohbet ediyor ve sanki bir saatlik gecikmiş bir tanışma ona çok zor gelecekmişçesine, dinlenmeden herkesin yanına koşması, bende bu güçlü olan sevgiyi daha da pekiştirmişti.

Üç gün birlikte kaldık ama sanki yıllarca onunla birlikte kalmıştım. Yoldaşına karşı çok duyarlıydı ve içten sevgisini hissediyordun. Axin yoldaşın tertemiz duyguları, sadeliği bana gerçek yoldaşlığı ve dürüstlüğün etkisini bıraktı.

Evet Axin yoldaş, Amed’in özgür kızı, seni bu yazıyla anlatamam. Ancak seni anlatabilmek ve anlamam sana ve mücadelene layık olabilmekten geçmektedir. Bizler için sizler, bizim öz yolumuz, çizgimizsiniz. Biz yoldaşlarınız olarak, sizlerin umutları ve amaçlarınıza bir nebze de olsa layık olabilirsek ne mutlu bizlere diyeceğiz.

Tekrardan sizlere sözümüzü yineliyoruz.